Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ζώντας τα  παιδιά με αυτισμό με κατοικίδια ζώα ισχυροποιούνται οι  κοινωνικές δεξιότητές τους
Νέες μελέτες δείχνουν ότι έχοντας σκυλιά, γάτες, κουνέλια και άλλα ζώα ως κατοικίδια, μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, και υπήρξαν αναφορές για τα σκυλιά, ότι βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Αλλά μία μελέτη, από έναν ερευνητή του Πανεπιστημίου του Μισούρι (MU), καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι κ

αμία προηγούμενη έρευνα δεν είχε αποδείξει ότι κάποιο άλλο είδος κατοικιδίου, εκτός από τα σκυλιά, θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο θετικά στη βελτίωση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.
Ο Δρ  Carlisle, επιστημονικός συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Μισούρι,  για την αλληλεπίδραση ανθρώπου-ζώου (ReCHAI), λέει ότι όταν τα κατοικίδια ζώα είναι παρόντες στο σπίτι, στην τάξη, ή άλλο κοινωνικό περιβάλλον, τα παιδιά έχουν την τάση να αλληλεπιδρούν και να μιλάνε περισσότερο.
Τα κατοικίδια ζώα χρησιμεύουν ως «κοινωνικό βοήθημα», σημειώνοντας ότι η αύξηση αυτή στην κοινωνική αλληλεπίδραση όταν βρίσκονται γύρω τους ζώα, φαίνεται επίσης να ισχύει και για τα παιδιά με αυτισμό. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την αυξημένη αυτοπεποίθηση , που βρήκε στα αυτιστικά παιδιά που είχαν κατοικίδια ζώα που ζούσαν στο σπίτι.
«Τα παιδιά με αυτισμό δεν εμπλέκονται πάντα άμεσα με τους άλλους",  λέει ο Δρ Carlisle, "αλλά αν υπάρχει ένα κατοικίδιο ζώο στο σπίτι που το παιδί είναι δεμένο με αυτό και ένας επισκέπτης ρωτήσει το παιδί  για το κατοικίδιο ζώο, το παιδί είναι πιθανό να ανταποκριθεί".
Αφροδίτη Κατσάρη
Εκπαιδευτικός
 
Ανακτήθηκε από τη σελίδα :  http://autismfasma.blogspot.gr/2015/02/blog-post_1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου